Nie możesz żyć bez czipsów? Skąd ja to znam :)
Na weekend wyjeżdżam, a w lodówce została jeszcze porcja jarmużu. Nic, tylko robić czipsy :).
Jeżeli masz ochotę na słoną, a jednocześnie zdrową przekąskę, to koniecznie wypróbuj przepis.
Niewątpliwą zaletą jest to, że możesz przyprawić wedle uznania, a przede wszystkim, przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 8 minut :).
A więc jak to zrobić?
Kup jarmuż, jest dostępny choćby w Biedronce (umyty, w małych kawałkach). Jeżeli kupisz całą główkę, to umyj i porwij na mniejsze części.
Nagerzj piekarnik do 140 stopni C.
Do miski (u mnie 2,5 L) wlej łyżkę oliwy z oliwek lub oleju, i dodaj ulubione przyprawy. Ja dodałam sól, pieprz, czosnek granulowany i zioła prowansalskie.
Do miski wrzuć kilka garści jarmużu i dokładnie wymieszaj z oliwą z przyprawami.
Jarmuż rozłóż jednowarstwowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 4 -5 minut. Najlepiej cały czas obserwować, co się dzieje w piekarniku, gdyż pół minuty nieuwagi może doprowadzić do katastrofy (przypalenia czipsów :) )
Zajadaj.
Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz