piątek, 23 stycznia 2015

Chipsy (czipsy) jarmużowe

Nie możesz żyć bez czipsów? Skąd ja to znam :)

 

Na weekend wyjeżdżam, a w lodówce została jeszcze porcja jarmużu. Nic, tylko robić czipsy :).

Jeżeli masz ochotę na słoną, a jednocześnie zdrową przekąskę, to koniecznie wypróbuj przepis.

Niewątpliwą zaletą jest to, że możesz przyprawić wedle uznania, a przede wszystkim, przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 8 minut :).




A więc jak to zrobić?

Kup jarmuż, jest dostępny choćby w Biedronce (umyty, w małych kawałkach). Jeżeli kupisz całą główkę, to umyj i porwij na mniejsze części.

Nagerzj piekarnik do 140 stopni C.

Do miski (u mnie 2,5 L) wlej łyżkę oliwy z oliwek lub oleju, i dodaj ulubione przyprawy. Ja dodałam sól, pieprz, czosnek granulowany i zioła prowansalskie.

Do miski wrzuć kilka garści jarmużu i dokładnie wymieszaj z oliwą z przyprawami.
Jarmuż rozłóż jednowarstwowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 4 -5 minut. Najlepiej cały czas obserwować, co się dzieje w piekarniku, gdyż pół minuty nieuwagi może doprowadzić do katastrofy (przypalenia czipsów :) )

Zajadaj.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz