Jest! Wyszło pyszne :). Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto, bez mąki, bez tłuszczu i bez białego cukru. Kolejne na bazie fasoli. Ciasto wygląda i smakuje jak prawdziwe brownie. Znajomi byli zachwyceni, prosili o przepis, więc chyba naprawdę było smaczne.
Co potrzeba (na blaszkę o wymiarach 18 x 21 cm)
- 2 puszki czerwonej fasoli (400 g);
- 1 dojrzały banan (130 g);
- 3 jajka;
- pól tabliczki gorzkiej czekolady (50 g);
- 3 łyżki ciemnego kakao (30 g);
- 1/3 szklanki ksylitolu (50 g);
- 2 łyżki miody (60 g).
Jak zrobić?
Fasolę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do miski, dodać jajka, zblendować.
Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę (ja rozpuszczam w mikrofali), pokrojonego w plastry banana oraz pozostałe składniki. Ponownie zblendować. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka lub wody.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 45 minut. Po 30 minutach można przykryć ciasto folią aluminiową.
Ciasto wychodzi jak prawdziwe brownie, czyli jest lekko zakalcowate. Także nie przerazić się, że nie wyrosło :)


Bez fasoli,ksylitolu i miodu ile będzie kcal?
OdpowiedzUsuńBez fasoli nie będzie ciasta w ogóle.
OdpowiedzUsuń