sobota, 28 lutego 2015

Burgery z indyka i kaszy jaglanej, z sałatką z pomidora i awokado

Dziś postanowiłam skorzystać z przepisu pochodzącego z bloga Kwestia Smaku. Burgery już kiedyś robiłam i wyszły naprawdę zacne :). Ponieważ jest weekend, mam więcej czasu, zrobiłam więcej sztuk i część kotlecików zamroziłam. Ręczę, że po rozmrożeniu smakują równie fantastycznie, jak zaraz po usmażeniu (upieczeniu). Właśnie: moje burgery piekłam w piekarniku, w 180 st. C, przez ok. 30 minut. 

Idealnie smakuje proponowane przez Autorkę bloga połączenie z kefirem i sałatką z pomidora i awokado. Polecam wypróbować cały zestaw.


Co potrzeba?

Burgery (10 sztuk):

  • 350 g mielonego mięsa z indyka;
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej;
  • 6 szt. pomidorów suszonych;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki natki pietruszki;
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, po szczypcie ostrej papryki i cynamonu, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego.


Sałatka (2 porcje):

  • 1 dojrzałe awokado;
  • 100 g pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor malinowy;
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki;
  • sok z limonki lub cytryny;
  • sól i pieprz, kawałeczek świeżej chili.




Jak zrobić?

Burgery:


Kaszę jaglaną przepłukać ziemną wodą i wrzątkiem. Gotować w dwa razy większej objętość wody (czyli na pół szklanki kaszy, wlać 1 szklankę wody), przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka.Wystudzić.

Posiekać cebulkę i zeszklić na patelni z przetartym przez praskę czosnkiem. Pomidory drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać.

W misce wymieszać: mięso, kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem, pomidory, łyżkę oliwy, natkę pietruszki, wszystkie przyprawy i jajko.

Formować kotleciki zwilżonymi oliwą dłońmi. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Jednego burgera można na próbę przełamać, by zobaczyć, czy jest już w środku gotowy.

Burgery można także smażyć na patelni, a niewielkiej ilości oliwy.


Sałatka:


Awokado przekroić, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć do miski i skropić limonką lub cytryną. 

Pomidorki przekroić na pół (dużego pomidora pokroić w kostkę), posypać pokrojonym szczypiorkiem lub posiekaną natką pietruszki. 

Doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Wymieszać.






SMACZNEGO!



Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka_i_kaszy_jaglanej/przepis.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz