środa, 11 lutego 2015

Czekoladowe ciasto bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

Jutro Tłusty Czwartek! :). 


Jako alternatywę dla jakże popularnych tego dnia pączków, postanowiłam zrobić smakołyk dla tych wszystkich, którzy są na diecie, a nie chcą zrezygnować ze słodkich przyjemności. 


Będzie to czekoladowe ciasto z orzechami i żurawiną, którego bazę stanowi...czerwona fasola :). Tak, tak, fasola.


Co potrzebujemy (na formę 20 cm x 25 cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu);
  • 1 duży, dojrzały banan;
  • 5 łyżek kakao;
  • 3 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1/3 szklanki mleka (opcjonalnie);
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół cytryny (otarta skórka i sok);
  • garść suszonej żurawiny;
  • garść orzechów włoskich;
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie).



Jak zrobić?

Fasolę odsączyć i przepłukać wodą. Zblendować wraz z bananem.

W osobnym naczyniu wymieszać mikserem żółtka jaj, kakao, cynamon, proszek do pieczenia. 

Połączyć ze zblendowaną fasolą i bananem. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać mleko. Następnie zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok i dodać syrop klonowy lub miód. Wszystko wymieszać mikserem lub blenderem. 

Wrzucić orzechy i żurawinę.

Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.

Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C (nagrzany piekarnik) przez ok. 35 - 40 minut.


I gotowe. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)


1 komentarz:

  1. zrobiłam w postaci babeczek, słabo wyrosły, ale w smaku zaskakująco dobre. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń