Jutro Tłusty Czwartek! :).
Jako alternatywę dla jakże popularnych tego dnia pączków, postanowiłam zrobić smakołyk dla tych wszystkich, którzy są na diecie, a nie chcą zrezygnować ze słodkich przyjemności.
Będzie to czekoladowe ciasto z orzechami i żurawiną, którego bazę stanowi...czerwona fasola :). Tak, tak, fasola.
Co potrzebujemy (na formę 20 cm x 25 cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu);
- 1 duży, dojrzały banan;
- 5 łyżek kakao;
- 3 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
- 1/3 szklanki mleka (opcjonalnie);
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- pół cytryny (otarta skórka i sok);
- garść suszonej żurawiny;
- garść orzechów włoskich;
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie).
Jak zrobić?
Fasolę odsączyć i przepłukać wodą. Zblendować wraz z bananem.
W osobnym naczyniu wymieszać mikserem żółtka jaj, kakao, cynamon, proszek do pieczenia.
Połączyć ze zblendowaną fasolą i bananem. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać mleko. Następnie zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok i dodać syrop klonowy lub miód. Wszystko wymieszać mikserem lub blenderem.
Wrzucić orzechy i żurawinę.
Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C (nagrzany piekarnik) przez ok. 35 - 40 minut.
I gotowe. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)

zrobiłam w postaci babeczek, słabo wyrosły, ale w smaku zaskakująco dobre. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń