Kolejna propozycja obiadową będzie pełnoziarnisty makaron z kurczakiem, bakłażanem, oliwkami i pomidorami. Kluczową przyprawą niezwykle podbijającą smak dania jest cynamon.
Co potrzeba (na 2 duże porcje)?
- 90 g makaronu pełnoziarnistego;
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (230 g);
- 1 mały bakłażan (230 g);
- 1 puszka pomidorów (400 g);
- 15 - 20 szt. oliwek (u mnie zielone);
- 3 garście jarmuży (50 g);
- natka pietruszki;
- ząbek czosnku;
- łyżka oliwy;
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, słodka papryka, imbir, curry, czosnek granulowany;
- przyprawy do dania: sól, pieprz, słodka papryka, płatki chilli, oregano, bazylia, kurkuma, czosnek granulowany, czubryca czerwona i cynamon;
Jak zrobić?
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić i odstawić do lodówki min. na 30 minut (u mnie całą noc).
Bakłażana pokroić w plastry, które poprzekrawać na ćwiartki. Posolić, odłożyć na 30 minut na ręcznik papierowy, by pozbyć się goryczki. Bakłażan smażony na patelni chłonie tłuszcz, jak gąbka, dlatego ja upiekłam go w piekarniku, w 180 st. C, przez ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, przysmażyć kurczaka. Mięso zgarnąć na bok patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jarmuż. W razie konieczności dodać trochę wody i dusić przez 4 minuty.
Dodać upieczonego bakłażana i pomidory z puszki, oraz pokrojone w talarki oliwki.
Dodać wymienione wyżej przyprawy do smaku i dobrze wymieszać. Jeżeli chodzi o cynamon, to ja dodałam ok. 1/3 łyżeczki, tak, że smak był wyczuwalny, ale nie dominował.
Zawartość patelni wyłożyć na ugotowany al dente makaron. Posypać posiekaną natka pietruszki.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz