sobota, 7 lutego 2015

Łosoś pod szpinakiem, z mozzarellą i pisacjami

Łosoś nie tylko świetnie smakuje, ale także zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak kwasu omeg-3 i omega-6, witaminy A, D, E i z grupy B, a także cynk, selen, potas i jod.


Co potrzeba (na 2 porcje)?
  • dzwonko łososia;
  • 200 g szpinaku mrożonego (lub 4-5 garści świeżego);
  • pół kulki mozzarelli;
  • 4 pomidory suszone;
  • 1 ząbek czosnku;
  • łyżeczka oliwy;
  • sól, pieprz cytrynowy, cytryna, łyżeczka miodu, starta gałka muszkatołowa, pieprz czarny;
  • opcjonalnie 1/3 szklanki wina.
Jako dodatek wykorzystałam czerwony ryż, do którego dodałam kostki dyni (mrożona) oraz plasterki marchewki.




Jak zrobić?


Łososia obrać ze skóry, sprawdzić, czy nie ma ości. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym, skropić cytryną i nasmarować miodem.


Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusić na wolnym ogniu, to momentu odparowania wody. Ewentualnie dodać wino, i poczekać do odparowania.


1/4 kulki mozzarelli pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku. Dodać do szpinaku, mieszać do czasu rozpuszczenia sera.


Łososia wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, lub wyłożonego papierem do pieczenie. Na łososia wyłożyć szpinak.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok. 20 minut.


10 minut przed końcem pieczenie, położyć na szponka dwa plasterki mozzarelli i posypać pokruszonymi pistacjami. Piec dalej :).


Jeść :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz