wtorek, 10 lutego 2015

Łosoś na obiad

Kolejny przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Do tego podałam czerwoną quinoę ze szpinakiem, pomidorami suszonymi, pistacjami i owocami granatu, oraz sałatkę z jarmużu, pomidorów, papryki, z dodatkiem prażonego słonecznika.


Składniki właściwie są podobne, jak w poprzednim przepisie (zostały z poprzedniego obiadu :)).


Co potrzeba (na 1 porcję):

Łosoś:

  • 1 kawałek łososia;
  • przyprawy do łososia: sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, syrop klonowy (zamiennie miód).


Quinoa:

  • 40 g czerwonej quinoi (może być kasza, lub ryż);
  • 4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku w liściach;
  • 2 suszone pomidory;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pół garści owoców granatu;
  • kilka sztuk pistacji;
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka chilli.


Sałatka:

  • 2 garści porwanego jarmużu;
  • 4 pomidorki koktajlowe;
  • kawałek papryki;
  • sos do sałatki: oliwa, sok z cytryny, przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Jak zrobić?

Łososia natrzeć solą, pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i nasmarować syropem klonowym lub miodem. Piec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, przez ok. 20 minut, w 180 st. C.

Ugotować quinoę (ryż/kaszę). Na patelni na delikatnie przysmażyć czosnek, dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dodać przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut (do odparowanie wody ze szpinaku). Przygotowany szpinak wymieszać z quinoą. Po wyłożeniu na talerz posypać owocami granatu oraz pistacjami.

Przygotować sałatkę, dodając do jarmużu pokrojone warzywa. Polać sosem. Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim warzywa.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz