Kolejny przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Do tego podałam czerwoną quinoę ze szpinakiem, pomidorami suszonymi, pistacjami i owocami granatu, oraz sałatkę z jarmużu, pomidorów, papryki, z dodatkiem prażonego słonecznika.
Składniki właściwie są podobne, jak w poprzednim przepisie (zostały z poprzedniego obiadu :)).
Co potrzeba (na 1 porcję):
Łosoś:
- 1 kawałek łososia;
- przyprawy do łososia: sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, syrop klonowy (zamiennie miód).
Quinoa:
- 40 g czerwonej quinoi (może być kasza, lub ryż);
- 4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku w liściach;
- 2 suszone pomidory;
- 1 ząbek czosnku;
- pół garści owoców granatu;
- kilka sztuk pistacji;
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka chilli.
Sałatka:
- 2 garści porwanego jarmużu;
- 4 pomidorki koktajlowe;
- kawałek papryki;
- sos do sałatki: oliwa, sok z cytryny, przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.
Jak zrobić?
Łososia natrzeć solą, pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i nasmarować syropem klonowym lub miodem. Piec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, przez ok. 20 minut, w 180 st. C.
Ugotować quinoę (ryż/kaszę). Na patelni na delikatnie przysmażyć czosnek, dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dodać przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut (do odparowanie wody ze szpinaku). Przygotowany szpinak wymieszać z quinoą. Po wyłożeniu na talerz posypać owocami granatu oraz pistacjami.
Przygotować sałatkę, dodając do jarmużu pokrojone warzywa. Polać sosem. Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim warzywa.
SMACZNEGO!
Ugotować quinoę (ryż/kaszę). Na patelni na delikatnie przysmażyć czosnek, dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dodać przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut (do odparowanie wody ze szpinaku). Przygotowany szpinak wymieszać z quinoą. Po wyłożeniu na talerz posypać owocami granatu oraz pistacjami.
Przygotować sałatkę, dodając do jarmużu pokrojone warzywa. Polać sosem. Na patelni uprażyć słonecznik i posypać nim warzywa.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz