wtorek, 3 marca 2015

Burgery z łososia, szpinaku, twarogu i kaszy gryczanej

Burgery w kolejnej odsłonie. 

Co potrzeba (na 5 burgerów)?

  • 60 g niepalonej kaszy gryczanej;
  • 100 g wędzonego łososia;
  • 100 g twarogu półtłustego; 
  • 30 g świeżego szpinaku (można dać mrożony - rozmrożony);
  • 1 jajko;
  • 3 suszone pomidory;
  • mała cebula;
  • ząbek czosnku;
  • koperek, natka pietruszki
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy;
  • łyżeczka oliwy.


Jak zrobić?


Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wystudź.

Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy, dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze 1 - 2 minuty. Zdejmij z ognia.

Łososia, pomidory, natkę i koperek posiekaj.

Twaróg pokrusz.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj jajko i przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

Burgery formuj dłońmi wysmarowanymi oliwą  i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 17 minut w 180 st. C.

SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz