Moją kolejną propozycją obiadową jest pierś z kurczaka faszerowana jabłkami, do tego kasza bulgur ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, oraz surówka z selera i jabłka, z jogurtem.
Co potrzeba (na 2 porcje)?
Mięso i kasza:
- pojedyncza pierś z kurczaka (250 g);
- 100 g kaszy bulgur (lub innej dowolnej);
- 6 szt. suszonych pomidorów;
- 1/4 jabłka;
- 3 garście szpinaku (70 g)
- ząbek czosnku;
- łyżeczka oliwy;
- pół szklanki białego wina (u mnie półsłodkie);
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, papryka słodka, imbir, cynamon, sok z cytryny;
- przypraw do szpinaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- przyprawy do kaszy: kurkuma, sól.
Surówka:
- 1/3 selera (korzeń);
- 1/2 jabłka;
- jogurt naturalny;
- cynamon.
Jak zrobić?
Mięso i kasza:
1/4 jabłka pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem.
W filecie z kurczaka wyciąć kieszonkę, poszerzyć palcami (jak na obrazku poniżej:). Kieszonka powinna być głęboka i przebiegać przez prawie całą pierś.
![]() |
| źródło: http://dariaanna.blogspot.com/2013/02/piersi-z-kurczaka-nadziewane.html |
Do kieszonki włożyć jabłka, otwór spiąć wykałaczką. Mięso przyprawić wymienionymi wyżej przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Pomidory suszone pokroić w kostkę.
Kaszę przepłukać zimną wodą.
Do naczynia żaroodpornego wsypać kaszę (nieugotowaną), wymieszać z pomidorami, posolić i dodać kurkumy. Na kaszę położyć nafaszerowany filet z kurczaka.
Całość zalać winem oraz wodą, tak, aby pierś z kurczaka była zanurzona mniej więcej do połowy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 25 minut. Po ok. 15 minutach pieczenia, kaszę przemieszać, oraz, jeżeli poziom wody będzie zbyt niski, dolać taką ilość, by kasza się nie przypaliła.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i lekko zrumienić przeciśnięty przez praskę czosnek. czosnek. Dorzucić szpinak, posolić, popieprzyć i dodać gałki muszkatołowej.
Po wyjęciu dania z piekarnika, kaszę połączyć ze szpinakiem.
Surówka:
Seler i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i dodać do surówki.
Dodać pół łyżeczki cynamonu, polać jogurtem i całość wymieszać.
Jeżeli chcecie obniżyć kaloryczność dania, można zamienić kasze bulgur mniej kaloryczną kaszą pęczak, albo zrobić po prostu mniejszą porcję.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz