Kolejną propozycją na obiad jest pęczotto, czyli kasza pęczak z grzybami leśnymi, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Co potrzeba (na 2 porcje)?
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
- 90 g kaszy pęczak;
- 15 szt. suszonych grzybów;
- 5 - 6 szt. suszonych pomidorów;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- łyżka masła lub oliwy;
- pół szklanki wina (u mnie białe półwytrawne);
- pół szklanki wody,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn;
- natka pietruszki.
Jak zrobić?
Grzyby namoczyć przez noc w ok. 0,5 l wody. Wody nie wylewać!
Kaszę pęczak ugotować w wodzie po grzybach, według instrukcji na opakowaniu.
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny (u mnie cała noc).
Miękkie grzyby oraz pomidory pokroić w większą kostkę, cebulę - w małą kosteczkę.
Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz grzyby i kurczaka. Całość podsmażyć.
Dodać suszone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Zalać winem oraz wodą po grzybach (ta, w której gotowaliśmy kaszę) i dusić aż płyn prawie odparuje. Jeżeli po tym czasie grzyby nie będą jeszcze miękkie, można dodać więcej wody i dusić dłużej.
Na patelnię dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Całość posypać posypaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz