piątek, 6 marca 2015

Pęczotto z grzybami leśnymi, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kolejną propozycją na obiad jest pęczotto, czyli kasza pęczak z grzybami leśnymi, kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Co potrzeba (na 2 porcje)?

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
  • 90 g kaszy pęczak;
  • 15 szt. suszonych grzybów;
  • 5 - 6 szt. suszonych pomidorów;
  • 1 mała cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • łyżka masła lub oliwy;
  • pół szklanki wina (u mnie białe półwytrawne);
  • pół szklanki wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn;
  • natka pietruszki.


Jak zrobić?


Grzyby namoczyć przez noc w ok. 0,5 l wody. Wody nie wylewać!

Kaszę pęczak ugotować w wodzie po grzybach, według instrukcji na opakowaniu.

Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny (u mnie cała noc).

Miękkie grzyby oraz pomidory pokroić w większą kostkę, cebulę - w małą kosteczkę. 

Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz grzyby i kurczaka. Całość podsmażyć. 

Dodać suszone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. 

Zalać winem oraz wodą po grzybach (ta, w której gotowaliśmy kaszę) i dusić aż płyn prawie odparuje. Jeżeli po tym czasie grzyby nie będą jeszcze miękkie, można dodać więcej wody i dusić dłużej. 

Na patelnię dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Całość posypać posypaną natką pietruszki. 

SMACZNEGO! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz